Afrika er fulde af fabler og andre fortællinger som stadig bliver fortalt og går i arv i generationer.

Denne er om:

Hvordan skildpadden blev skaldet. 

Ijapa skildpadde var ikke altid et skaldet dyr. Han plejede at have hår på hovedet, men på grund af uheldige omstændigheder, som skildpadden bragte "på sit eget hoved" bogstaveligt talt, mistede han det hele.

 Det skete for meget længe siden, hunden og hans familie havde forberedt en fest med yams-grød. Aromaen nåede skildpadden, der straks fulgte hans næse, hvilket førte ham til hundens hjem. Skildpadden gik ind og så, at en stor gryde med yams grød kogte. Da han ville have det hele for sig selv, råbte han til hunden og fortalte, at han havde bragt en besked fra kongen. ”Kongen ønsker at se dig og hele din familie i paladset”, sagde skildpadden. Hundene gik straks for at se kongen forlade skildpadden med den store simrende gryde med yams grød. Skildpadden begyndte at spise så hurtigt som han kunne. Han vidste, at hundene snart ville være tilbage, fordi kongen ikke engang var i paladset. Og snart hørte han hundene nærme sig. Der var stadig en masse grød tilbage i potten. Skildpadden ville tage noget med hjem og kiggede rundt efter noget, han kunne lægge noget grød i. Hundene var nu næsten ved døren. Da han var ved at løbe tør for tid, tog skildpadden sin hat af, fyldte den med grødet og satte den på igen, så ingen ville vide, at han bar grøden. Han planlagde hurtigt at skynde sig, fordi grødet på hovedet faktisk var varmt.

Da hundene kom ind, fortalte skildpadden dem, at han ville afsted. Hundene bad ham om at blive hos dem til frokost, da de havde noget varmt grød. Skildpadden forsøgte at undskylde for at forlade øjeblikkeligt, men hundene holdt ham og forsøgte at overbevise ham om at blive.

Til sidst var grøden så varm, at skildpadden bare måtte trække hatten af. Alle var chokeret, da han trak sin hat af for at afsløre dampende varm grød. Grøden havde brændt hans hovedbund så hårdt, at alt hans hår faldt af og faktisk aldrig voksede tilbage igen.

Du kan finde flere fabler på disse sider (dog på engelsk)

Tanzanian folktales

Klik her -> https://www.worldoftales.com/Tanzanian_folktales.html#gsc.tab=0

Ancient Africa for Kids

Klik her -> https://africa.mrdonn.org/  

 
Tingatinga 

Oprindeligt malede man billederne på hård masonit med cykellak i mange lag, og de små formater, man arbejdede i, egnede sig godt som "kuffertkunst" og blev solgt til turisterne. Nu bliver de fleste malerier malet på lærred så de kan rulles sammen og nemt tages med på rejsen tilbage.Tingatinga er en farvestrålende afrikansk malestil, opkaldt efter retningens mester, den gamle Edward Said Tingatinga fra Dar Es Salam i Tanzania. Edward begyndte at male de kulørte billeder i 1968 og videreudvilkede stilen frem til sin død kun 4 år senere. Efter hans død, arbejdede unge afrikanske kunstnere videre med malestilen, som nu har bredt sig til nabolandene.

Eksempel på et Tingatinga maleri

Eksempel på et Tingatinga maleri.

 

Bøgerne om Victoria og Verdensmålene.

Landsby til Landsby er rigtig glade for at kunne præsenterer rigtig gode bøger for børn som omhandler FN 17 verdensmål. Bøgerne i serien Victoria & Verdensmålene skrevet af forfatter Jesper Tornbjerg og illustreret af Knud Andersen.Tag med den 12-årige pige Victoria på opdagelse i vores fantastiske verden. Lær om FN’s 17 Verdensmål, og om hvordan vi alle, store som små kan gøre en forskel, når målene skal nås.

7 bøger er allerede udgivet resten følger over de næste år.

Se mere på: www.victoriaogverdensmålene.dk

 

Billederne herunder er fra Oldonyowas

Børn_1
Børn_1
Børn_2
Børn_2
børn_3
børn_3
Børn_4
Børn_4
Børn_5
Børn_5
børn_6
børn_6
Børn_7
Børn_7
Børn_8
Børn_8
Børn_9
Børn_9
Børn_10
Børn_10
Børn_11
Børn_11
Børn_12
Børn_12
Børn_13
Børn_13